Interjú Gera Szimonettával

fotó: kohaszkezi.hu

Gera Szimonetta, a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia átlövője, fiatal kora dacára csapata egyik meghatározó emberének számít, pillanatnyilag a házigóllövő-lista 4. helyén áll. A balkezes játékossal készített beszélgetésemből kiderül, hogy melyik mérkőzésre emlékszik vissza legszívesebben, kitől tanulta a legtöbbet és szerinte mik a legszükségesebbek a sikeres szerepléshez.

Név: Gera Szimonetta
Születési idő: 1992. augusztus 19.
Klub: Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia
Poszt: jobbátlövő

– Milyen indíttatásokból lettél kézilabdázó? Hány évesen kezdted a sportot? Kik a nevelőedzőid?

Nyolc évesen kezdtem el kézilabdázni, édesanyám is éveken keresztül kézilabdázott [Klcsó Andrea, a Vasas és a Postás korábbi élvonalbeli játékosa – szerk.], sőt még a mai napig is játszik hobbi szinten. Testvéremmel együtt szinte a pályán nőttünk fel, mindig mentünk anyu meccseire, edzéseire, így egyértelmű volt, hogy én is ezt szeretném csinálni. Ma már anyu szurkol nekem a lelátóról! 🙂 Nevelőedzőim: Gyömörey Krisztina, Komjáti Zsuzsa.

– A Vasas (ASI) színeiben játszott évekből mik a legemlékezetesebb élményeid? Néhány év távlatából milyen visszagondolnod erre az időszakra?

Nagyon szerettem az ASI-ban játszani, rengeteg élményem van az ott eltöltött évekről. Rengeteg edzőtábor, kupákon való részvételek, utazások. A legemlékezetesebb mégis talán az olaszországi világkupa, amit meg is nyertünk :). Nagyon jó érzéssel gondolok vissza az ott töltött időszakra.

Gera Szimonetta a Vasas-ASI ifjúsági csapatában, 2009
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Volt-e példaképed gyermekként?

Természetesen volt: Radulovics Bojana.

– Hogyan élted meg amikor az NB1B-ben szereplő Vasastól Dunaújvárosba hívtak?

Óriási lehetőségnek tartottam, amin egy percig sem gondolkoztam, azonnal éltem a lehetőséggel, hiszen arra vágytam mindig, hogy kipróbálhassam magam NB1-ben.

– Mekkora nehézségekkel járt a vidékre költözés?

Tizenhét évesen kerültem el otthonról, viszonylag könnyen ment a változás a legnagyobb nehézség az volt, hogy a kistestvérem pont akkor született meg és sajnáltam, hogy nem lehettem ott a mindennapokban és csak ritkán láthattam.

– Milyen érzés volt olyan világsztárokkal, sőt, példaképpel együtt edzeni és játszani, mint Radulovics Bojana vagy Ferling Bernadett? Hogyan viszonyultak ők hozzád?

Örültem neki nagyon, hogy velük lehetek egy csapatban, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak ez szerencsére a mai napig is változatlan :). [Radulovics Bojana az újvárosi klub elnöke a múlt nyár óta – szerk.]

– Az első újvárosi idényedben még inkább csak az utánpótlás csapatban számítottak Rád, de a következő, 2011/12-es szezonra már a felnőttben is az alapemberek közé kerültél.

Igen, az első évben főként a juniorban játszottam, de örültem, hogy a felnőttben is csapattag lehettem. A második évben már mindkét korosztályban sokat szerepeltem, a junior csapattal 2. helyen végeztünk a bajnokságban és boldog voltam, hogy részese lehettem ennek a sikernek.

Gera Szimonetta a Dunaújváros junior csapatában, 2012
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Edzőid közül kitől tanultál a legtöbbet?

Kiss Szilárdtól tanultam a legtöbbet, sajnos csak egy évig dolgoztunk együtt, de megtanultam: “kő keményen, kompromisszumok nélkül játszunk” – ez minden meccs előtt eszembe jut. 🙂

– Mik még az alapjai annak, hogy sikeres lehess a pályán?

Mindig hinni kell magunkban és a csapattársainkban, biztatni egymást és alázattal tenni a dolgunkat hatvan percig, közönséget kiszolgálni a játékunkkal és kúszni-mászni, küzdeni az utolsó erőnkig.

– Védekezni vagy támadni szeretsz jobban? Melyikben kell még többet fejlődnöd?

Támadni szeretek jobban, védekezésben kell még többet fejlődjek.

– Nyáron sokáig bizonytalan volt a helyzet, csak elég későn derült ki, hogy idén is élvonalbeli csapata lehet Dunaújvárosnak. Sokat kellett gondolkodnod a maradáson, vagy mindvégig biztos voltál abban, hogy maradni akarsz?

Úgy mentünk nyári szünetre, hogy biztos volt az NB1/B, de végig biztos volt az is, hogy maradok a csapatnál, mert bíztam benne, hogy ez csak átmeneti állapot és hamar visszakerülünk az élvonalba. Pont nyaraltam amikor kiderült, hogy mégis az élvonalban indulunk, nagyon boldog voltam.

– Balkezes vagy, az átlövő poszt mellett szélsőként is bevethet edződ szükség esetén. Mennyire különböző a két poszton játszani? Mindkettőt szereted vagy egyértelműen a lövő az igazi kedvenc?

Sokszor előfordultam szélen is, így annyira már az sem idegen számomra, próbálom azt is a lehető legjobban megoldani, mert az a fontos, hogy pályán lehessek. Lövéstechnika szempontjából különbözik a két poszt, de egyértelműen jobban szeretem a jobblövőt, ott érzem igazán jól magam.

– Mennyire vagy elégedett csapatod őszi szereplésével, és mit vársz a közben már két rutinos játékossal (Bódi Bernadett és Rádl Tímea) megerősödve mi lehet a cél az alapszakasz végére?

Lehetett volna jobb is, de nem vagyok elégedetlen, hiszen a célok adottak, nagyon szeretnénk 8 közé jutni, és ezért mindent megteszünk.

– Eddigi legemlékezetesebb meccsed?

Legemlékezetesebb az őszi, Fradi elleni döntetlenünk; nagyon jó meccset játszottunk egy iszonyatos hangulatú csarnokban, közönség állva tapsolt minket, körtáncoztunk. Remélem még sok ilyenben lesz részünk! 🙂

Gera Szimonetta a Dunaújváros felnőtt csapatában, 2012
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Jövőbeli terveid? Kitűzött céljaid, remélt vágyaid?

Nagyon szeretnék minden évbe előrébb végezni a bajnokságban, bajnokságot nyerni, és mint minden sportoló, szeretnék válogatott lenni és kijutni EB-re, VB-re, érmet szerezni. Úgy tervezem, hogy majd pályafutásom során valamikor kipróbálom magamat külföldön is.

– Szabadidődben mivel foglalkozol szívesen?

Edzőire járok a Rosti gimibe. Minden nyáron strandkézizek anyuval együtt, nagyon imádom ezt, teljesen más, mint a termi kézilabda, ezt minden kézisnek ki kell próbálni!!! 🙂 Nem lehet kihagyni.

Fehér Viktor, 2013. január
Az interjú teljes egészének vagy részleteinek továbbközlése kizárólag a forrás (v-man.hu) feltüntetésével, írásbeli tájékoztatás (viktorke@gmail.com) mellett lehetséges.

Egy jó hozzászólás jó lenne