Interjú Kretz Fruzsinával

A magyar felnőtt női strandkézilabda-válogatott szétlövésben nyerte meg az Európa-bajnoki döntőt Norvégia ellen a spanyolországi Lloret de Mar-ban.
A
címvédő csapat egyik oszlopos tagjával, Kretz Fruzsinával beszélgettem, aki már 2011 óta szerepel Gróz János szövetségi kapitány válogatottjaiban (ifi, majd felnőtt).

Név: Kretz Fruzsina
Születési idő: 1994. szeptember 15.
Klub: Szentendrei NKE
Poszt: beálló, irányító

– Megvédtétek az Európa-bajnoki címeteket, mennyi munka van ebben?
– A felkészülés eleje egybeesett a terem bajnokság végével, ami minden évben problémát okoz. Törökszentmiklóson voltak az edzőtáborok, amik általában heti 5 napot vettek igénybe. Minden reggel futás, délelőtt, délután 3-3 órás edzések. Ezt olykor elég nehéz összeegyeztetni a tanulással vagy a munkával.

Strandkézi válogatott Budaörsön, 2015
Gróz János, Kretz Fruzsina, Fekete Bozsana, Zsigmond Adrienn, Gróz Kitti, Tóth Emese, Rovnyai Mariann, Kókai Ágnes, Csiki Renáta, Andrási Brigitta, Csuka Alexandra.
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Milyen célokkal vágatok neki a spanyolországi tornának?
– A cél természetesen az Európa-bajnoki cím megvédése volt. Nem volt egyszerű feladat ez, hiszen a csapat átalakult és voltak olyanok, akiknek egymás után két versenyen [Ifjúsági és felnőtt EB] is helyt kellett állniuk. Személy szerint az én célom a dobogóra való fellépés volt, úgy gondoltam egymás után két Eb-t nyerni maga a csoda, de természetesen mind végig a győzelem lebegett a szemem előtt.

– Fiatal korod ellenére már jó néhány világverseny tapasztalatával rendelkezel, akárcsak több csapattársad is. Ez mennyire segített abban, hogy kiélezett végjátékot követően a Ti nyakatokba kerülhetett az aranyérem?
– Az első versenyem 2011-ben volt, ahol többen nagyon fiatalon benne voltunk a felnőtt keretben és azóta is folyamatosan együtt játszunk. Jól ismerjük egymás játékát, nagy előnnyel indulunk az új csapatokkal szemben. A világ élvonalába tartozó strandkézilabda csapatok folyamatosan fejlődnek évről-évre. A versenyek egyre kiélezettebbek, mely a szétlövések számában is megnyilvánul. Sokszor az első nyolc csapat helyezése egy héttel később akár egészen másként is alakulhat. Az eredményesség szempontjából fontos szerepe van a technikai tudásnak, az állóképességnek, az összeszokottságnak és a mentális felkészültségnek, ami egy szoros küzdelemben döntő momentummá válhat. Persze a szerencsével sem szabad hadilábon állni.

Kretz Fruzsina a norvégok ellen kapura tör (2015. június, Budaörs)
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– A spanyolországi mérkőzések közül melyik volt a legnehezebb, melyik a legemlékezetesebb…?
– A legnehezebb a négybe kerülést jelentő, oroszok elleni meccs megnyerése volt. Az első csoport-meccsen vereséget szenvedtünk tőlük, így a lélektani előny is náluk volt. A legemlékezetesebb természetesen a döntő volt a norvégokkal szemben, de az sem utolsó érzés amikor a megnyert elődöntő után már biztosak lehetünk abban, hogy éremmel térünk majd haza.

– Egy hosszú sérülés és sok kihagyott hónap után nem régen tértél vissza a pályára. Mennyire volt nehéz ez az időszak és mi motivált arra, hogy ne add fel a küzdelmet?
– Mind a két térdemet megműtötték szalagszakadás miatt. Sokszor megfordult a fejemben, hogy abbahagyjam, de mindig motivált a környezetem és maga az érzés is hogy felállhassak a dobogó legmagasabb fokára. A kihagyás mindig a termet érintette, nyárra sikerült felépülni, ahol mindig egy élmény és egy siker fogadott, ami után könnyebb volt elfelejteni a sérülés okozta nehezebb időszakot.

Kretz Fruzsina büntetődobásra készül (2015. június, Budaörs)
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Hány éve és miként vált életed részéve a strandkézilabdázás? Egyáltalán hogyan kerültél kapcsolatba a kézilabda sportággal és mit jelent Neked?
– 2008-ban voltam először edzésen a homokon. Első „élményem” egy injekciós tűvel kezdődött: az első nap első edzésén beleléptem melegítés közben, ami utána kis aggodalomra adott okot, de szerencsére semmi problémát nem okozott végül. Ez a szerencsétlen eset eléggé eltántorított, de a társaság csábított és az itthoni versenyeken való eredményes szereplés kedvet hozott. Nagyon fiatal voltam, de a szentendrei felnőtt csapat felkarolt. Azóta nem tudom elképzelni a nyaram nélküle.

– A strandon a világ legszűkebb élmezőnyében vagytok évek óta, míg teremben (nem teljesen azonos kerettel) csak a magyar másodosztály alsóházához tartoztok… Ennyire más a két sportág-variáns vagy egyéb okai vannak ennek?
– Az egyik a másikra épül, de mégsem említeném egy lapon a két sportot. A strandkézilabdában kevesebb szerepe van a fizikai erőfölénynek, birkózásnak, agresszív játéknak, ami a teremben manapság elengedhetetlen. A strandkézilabda egy stratégiai, ügyességi sport, ahol az állóképességnek, a látványos megoldásoknak és trükkös elemeknek, begyakorolt figuráknak van különös szerepe.

Kretz Fruzsina a Szentendre színeiben (2013. március)
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– A homokon elért sok sikereid közül melyik számodra a legkedvesebb, és hová helyezhető értékileg a mostani győzelem?
– Az idei év győzelme legalább olyan értékes, de 2013-nál eredményesebb nyaram nem hiszem, hogy lesz még valaha is. Abban az évben ismételten sikerült a junior cím megvédése, ami az utolsó évet jelentette számomra a korosztályban, és először nyertünk a felnőtt csapattal EB-t. A világjátékokon ugyanezen a nyáron másodikak lettünk. Számomra az akkori csapat volt a legösszetartóbb, legösszeszokottabb és talán a legerősebb. „Junior fejjel” volt kire felnézni. Mára az a furcsa helyzet állt elő, hogy mi – az akkori juniorok – lettünk a felnőttek. Most leginkább a 2016-os hazai rendezésű világbajnokságot várom, melyen szeretnénk feltenni az i-re a pontot.

– Mekkora bravúr lenne a világ tetejére kerülni?
– 2014-ben a vb-döntőben a braziloktól kaptunk ki, így papíron „csak” ők vannak előttünk. Ráadásul már csak az ő skalpjuk hiányzik a gyűjteményünkből… A brazil csapat az év minden napján együtt edz homokon, és ezt két hónapos felkészüléssel a verseny előtt, elég nehéz behozni.
Az elvárás nyilván a végső győzelem, amit az előbb említett edzés különbség tesz még nehezebbé. Erre csak egy jól összeszokott rutinos csapat lehet képes.

Kretz Fruzsina szétlövés közben (2015. június, Budaörs)
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Hosszabb távon milyen céljaid vannak?
– Amíg össze tudom egyeztetni a sportot a tanulással, addig másodosztályban szeretnék játszani. A sérülések miatt úgy gondolom, nem lenne ésszerű mindent feltennem a sportra. A homokon szeretnék még jó pár nemzetközi versenyen részt venni és világszinten is aranyérmet szerezni.

Fehér Viktor, 2015. július
Az interjú teljes egészének vagy részleteinek továbbközlése kizárólag a forrás (v-man.hu) feltüntetésével, írásbeli tájékoztatás (viktorke@gmail.com) mellett lehetséges.

Egy jó hozzászólás jó lenne