Interjú Szölösi Patríciával

fotó: tms-ringsted.dk

Szölösi Patrícia 10 évesen, Tatabányán ismerkedett meg a kézilabdázás alapjaival. Négy évvel később került a Győri Audi ETO KC csapatához, miután Horváth Lajos, egy Győr-Tatabánya gyermek-mérkőzés után áthívta csapatába. A felnőtt NB1-ben 16 évesen mutatkozott be, és a Bajnokok Ligájába is belekóstolhatott még abban az idényben.

Karrierjének kiteljesedését egy súlyos térdsérülés hátráltatta, ami miatt összesen ötször is megműtötték, ám szerencsére mára újra tökéletesen egészséges. Az általunk leginkább balszélsőként megismert játékos tavaly nyár óta Dániában, a TMS Ringstedben játszik, sőt 21 éves kora ellenére már az edzői pályáját is megkezdte. Szölösi Patríciával beszélgettem.

Név: Szölösi Patrícia
Születési idő: 1991. április 12.
Klub: TMS Ringsted
Poszt: Balszélső, irányító, átlövő

– A Győri Audi ETO színeiben utánpótlás szinten minden nyerhetőt megnyertél, majd a felnőtt csapatban is egyre több szerephez jutottál, játszhattál Bajnokok Ligájában is. Miért döntöttél a külföldre távozás mellett?

Győrben miután lejárt a szerződésem, már nem szerettek volna hosszabbítani velem, így mennem kellett. Magyarországon nem találtam csapatot, ekkor beszéltem Papp Timi barátnőmmel, aki ajánlotta nekem az ő menedzserét, Nagy Christiant, majd fel is vettem a kapcsolatot vele – aki most már az én menedzserem is. Christian egy héten belül talált nekem csapatokat külföldön, mivel mindig is vonzott a skandináv kézilabda, így ki is jöttem Dániába két helyre próbajátékra, végül Ringsted mellett döntöttem. Azóta is hálás vagyok Christiannak, ő segített meghoznom életem egyik legjobb döntését, hogy kiigazoljak ide!

Szölösi Patrícia a junior válogatottban, 2008
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Volt egy nagyon súlyos térdsérülésed, amivel kétszer is megműtöttek. Mennyire volt nehéz megélned ezt az időszakot?

Igazából összesen öt műtétem volt, három szalagpótlás és két atroszkópos beavatkozás! Nehéz volt, újra és újra talpra állni… Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem voltam padlón egyszer-kétszer, de mindig sikerült felállnom és újra nekivágni a céljaim érdekében. Kemény időszak volt az biztos, de a családom és barátaim mindvégig mellettem álltak és segítettek főleg lelkileg. Ez nagyon fontos számomra!

– Mit lehet tudni jelenlegi csapatodról? Milyen színvonalú a bajnokság, mennyit edzetek naponta stb.? Csapatodban mennyi külföldi van?

A TMS Ringsted csapatában játszok, 2. osztályú csapat vagyunk, jelenleg első helyen állunk a bajnokságban. Heti háromszor edzünk együtt a csapattal, ami mellett én még kétszer külön is edzek. Ez itt kint normálisnak számít, hiszen az első osztályban is maximum öt edzésük van a csapatoknak. A bajnokság szerintem elég erős, otthon sokat játszottam NB1/B-ben is, úgyhogy van viszonyítási alapom. A dán bajnokságot mindenképp erősebbnek tartom, mint az otthoni másodosztályt, az NB1/B-t. Lelkes, fiatal, tehetséges csapatom van, akikkel szuper együtt dolgozni! Én vagyok gyakorlatilag az egyedüli légiós, van ugyan még egy norvég csapattársam, de itt ő „körülbelül dánnak” számít :).

– Nem csak játékosként, hanem edzőként is dolgozol. Milyen csapatod van, milyen élményekkel gazdagodtál ezáltal?

Mióta kint vagyok, azaz több mint egy éve edzősködök, 15-16 éves lányoknál, fiúknál is besegítek néha. Szokták mondani „legjobb tanulás a tanítás”, ezt én is így gondolom, nem csak én tanítom meg őket cselekre vagy figurákra, de ők is megtanítanak rengeteg mindenre, közte arra is, hogyan legyek egyre jobb edző… Imádom ezt csinálni, úgy érzem, van is érzékem hozzá, tudom kezelni ezeket a fiatal lányokat, már az első perctől kivívtam a tiszteletüket és a visszajelzések alapján szeretik is azt az edzésmunkát, amit végzek velük. Azt hiszem a jövőben is szeretném ezt folytatni, nagyon élvezem és jó érzéssel tölt el a „lányaim” mosolygós arca edzés és meccs után.

Szölösi Patrícia a Győri Audi ETO KC junior csapatában, 2010
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Idehaza nagyon szigorú edzők (Róth Kálmán és Konkoly Csaba) kezei alatt dolgozhattál, Te mennyire vagy szigorú a tanítványaiddal?

Igen, ebben igazad van, ők tényleg elég szigorúak… 🙂 De ezáltal én még nem kell, hogy azzá váljak, legalábbis nem annyira! Itt kint nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy örömmel és élvezettel csináld azt, amit csinálsz, tehát én is ezen az elven végzem a munkám :). Megkövetelem a fegyelmet és a kemény munkát, de odafigyelek arra is, hogy a játékosom kiegyensúlyozott legyen és felszabadult, hidd el nekem, ezáltal sokkal jobb teljesítményre képes mindenki.

– A sokat emlegetett skandináv-módszer pozitív hatásait mennyire tapasztaltad meg eddig játékosként?

Már az első perctől kezdve éreztem ezt. Ha csak azt vesszük, hogy nem edzünk minden nap kettőt, vagy, hogy az edzőim nem kiabálnak velem, és mégis jobbnál jobb eredményeket érünk el. Két-két és fél órákat edzünk, kondizunk és keményen dolgozunk, de ezek mellett felszabadultan és jó érzéssel megyünk edzésre, mert imádunk kézilabdázni és az edzőim az elvárások ellenére támogatnak mindenben, amire csak szükségünk van. Minden játékosnak jó érzés és inspiráló, ha az edzője elismeri a kemény munkáját! Szuper edzőim vannak, rengeteget köszönhetek nekik!

– Klubod honlapja irányítónak és átlövőnek tüntet fel, idehaza inkább egy „pengés” balszélsőként vésted be magad a szurkolók emlékezetébe. Melyik az igazi kedvenc posztod?

Természetesen az irányító a kedvencem, Győrben szélre kényszerültem, de igyekeztem megállni a helyem, viszont irányítóként kerültem oda is, az az igazi posztom, ott tudok kiteljesedni és önmagam lenni. Itt kint a belső három poszton kell megállnom a helyem, úgy érzem sikerül megoldanom :).

– A hat Győrben töltött év alatt nyilván sok barátságot kötöttél. Tartod valakikkel a kapcsolatot napi szinten?

Igen, nagyon sok barátot szereztem, az egyik legjobb barátnőmmel együtt kezdtük a középiskolát, vele minden nap beszélek. A volt csapatomból, ha nem is minden nap, de szoktunk beszélni Orbival, Görbével [Orbán Adrienn, Görbicz Anita -szerk.], illetve a jelenleg már Érden játszó Kisfaludy Anettel és Oguntoye Vikivel.

– Mennyire követed figyelemmel a magyar bajnokságot, a magyar válogatottat?

Amikor időm engedi és interneten közvetítik, nézem a válogatott meccseket és a Győr BL meccseit is szoktam nézni. Jó érzéssel tölt el, amikor győzni látok egy magyar csapatot!

– Miként képzeled el a közeljövőd? Dániában, esetleg itthon? A kézilabda mennyire lesz központi szerepben az életedben?

Vannak céljaim a jövőre nézve, jelenleg úgy látom, hogy ezt itt kint tudom megvalósítani. „Soha ne mondd, hogy soha” – ezért nem is mondom, hogy nem megyek már haza, de imádok itt élni és itt játszani. Ameddig csak lehet, folytatom a kézilabdát és mellette az edzősködést is. Szeretném elkezdeni a főiskolát is itt kint, és persze a dán nyelvet is tovább tanulni. Aztán majd meglátjuk hogyan tovább…

Szölösi Patrícia a Győri Audi ETO KC felnőtt csapatában, 2011
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Ha egyetlen meccset kell mondani, melyik az ami elsőként beugrik eddigi pályafutásodból? Miért?

Hűha, ez fogós kérdés, mert sok ilyen van :). Amikor a junior válogatottal kint voltunk Macedóniában és az utolsó meccset játszottuk az 5-6. helyért a horvátok ellen. Ha jól emlékszem azon múlt, hogy az otthoni Eb-n indulhatunk-e, megnyertük és nagyon jól is játszottam.

– Magánéletedben (kézin kívüli életben) milyen újdonságokat hozott Neked a külföldre költözés? Pl. volt e valami olyan, amit ha itthon maradsz biztosan nem próbálsz ki?

Első sorban a dán nyelv, magamtól biztos nem álltam volna neki tanulni, elég nehéz, de mára már elég jól megy :). Ezen kívül rengeteg új emberrel ismerkedtem meg, új kultúrával és persze az edzősködés is új dolog számomra.

– Milyen programokkal szereted eltölteni szabadidődet?

Szeretek a barátaimmal lenni, akár összeülni és együtt vacsorázni, akár elmenni moziba, vagy csak átmenni egy másik városba és elütni az időt. Amikor tudok beszélek a családommal interneten, vagy van amikor csak pihenek és nézek valami jó filmet :).

Fehér Viktor, 2012. december
Az interjú teljes egészének vagy részleteinek továbbközlése kizárólag a forrás (v-man.hu) feltüntetésével, írásbeli tájékoztatás (viktorke@gmail.com) mellett lehetséges.

Egy jó hozzászólás jó lenne