Interjú Tóth Eszterrel

fotó: Varga Béla

A második győri csapat elindítása sok vitát szült a nyáron, ám azt senki sem vitathatja, hogy a Róth Kálmán által irányított csapat megérett a feladatra, ezt  tabellán elfoglalt helyezésük is alátámasztja. Ebből a csapatból több játékossal tervezek majd interjút készíteni, elsőként csapatkapitányukkal, Tóth Eszterrel beszélgettem, aki igazi kézilabdás családból való és 10 bajnokin lőtt 56 góljával jelenleg ő a veszprémi csapat legeredményesebb tagja.

Tavasszal a veszprémi kézilabdacsapat anyagi okokból csaknem visszalépett az élvonalból, ám végül a Győri Audi ETO KC fiókcsapatává váltak, azaz a győri akadémiáról kikerülő legtehetségesebb fiatal játékosok a női felnőtt élvonalban edződhetnek Veszprém Barabás Duna Takarék KC néven.

Név: Tóth Eszter
Születési idő: 1992. október 27.
Klub: Veszprém Barabás Duna Takarék KC
Poszt: irányító

– Szüleid miatt teljesen egyértelmű volt, hogy Te is kézilabdázó leszel? Mi az első kézis-élményed?

Szerintem igen, de ha ez nem így lett volna, akkor sem lenne semmi baj a szüleim szerint. Így is, úgy is büszkék rám és kiállnak mellettem. Az, hogy elkezdtem kézilabdázni, természetesen azért volt, mert egész kicsi korom óta szerves része az életemnek. Édesanyám három éves korom óra vitt edzésekre, apukám pedig meccsekre. Hat éves korban kezdtem el rendszeresen járni edzésekre, de akkor még csak heti 2 vagy 3 alkalommal kellett menni, így amikor nem volt edzés, anyával elmentem és beálltam a fiúk közé (akkoriban fiúkat edzett) és egy nyolcadikos srác volt a párom, akit nyolc évesen simán elvittem a hátamon az egyik oldalvonalig és vissza. Talán ez volt a legelső, emlékezetes élményem. 🙂

Tóth Eszter a Győri Audi ETO KC junior csapatában, 2011
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Édesapád igazi legenda Győrben, játékosként majd edzőként is beírta magát a kézi-történelemkönyvekbe, a Magvassyhoz vezető út is az ő nevét viseli. Sajnos már öt éve nem lehet Veled, de biztosan voltak olyan tanácsai kislány korodban, amihez a mai napig tartod magad…

Rengeteg észrevétele volt kiskoromban, de azokat csak akkor mondta el, amikor érettebb lettem és biztos lehetett benne, hogy meg fogom érteni amit tanácsol pl.: próbáljak mindig változatosan játszani, sose felejtsek el visszafutni és sose felejtsem el az önzetlenséget, hiszen csapatban játszunk. Számomra a legutóbbi a legfontosabb, mert neki is ez volt a legnagyobb erénye nem csak a pályán, hanem azon kívül is. Sokszor előfordul még most is, hogy nagyon rászorulnék a tanácsaira…

– Győrben nevelkedtél, fantasztikus edzők, kézilabdázók lehettek hatással Rád. Közülük kiktől tanultál a legtöbbet, kik voltak a legsegítőkészebbek?

Ez egy elég nagy kincs az életemben, hogy itt nevelkedtem. Egészen kiskoromtól kezdve a legjobb nevelőedzők tanítottak meg az alapokra és a későbbi edzőim pedig arra amiket idáig sikerült elsajátítanom. Persze sok minden van még hátra. A kézilabdázókról pedig nem is beszélve, hiszen a felnőtt csapatban játszani és minden nap velük edzeni egy felemelő dolog. Szerencsére sokan voltak segítőkészek közülük. Gondolok itt Pálinger Katira, Görbicz Anitára, Hornyák Ágira, Kovacsics Anikóra. Mindegyik játékostól más és más erényeket tanultam ezalatt az idő alatt.

– Nyáron egy bronzérem megszerzésével ért véget utánpótlás-korszakod. Te azon kevesek közé tartozol, akik folyamatosan tagjai voltak a Papp György, Gyurka János, majd Róth Kálmán irányította csapatnak. Mi hiányzott a korábbi években ahhoz, hogy akár több érmet is nyerjetek?

Igen, mondhatni hogy ez a bronzérem az utánpótlás-korszakomnak a csúcsa volt. 2009-ben az első világversenyünkön elég közel álltunk ahhoz, hogy érmet szerezzünk Papp Gyuri bácsi vezetésével 5. helyezést értünk el. A következő évben nem sikerült jól a VB-n való részvételünk és ekkor jött az edzőváltás. A térdsérülésem miatt keveset dolgoztam együtt Gyurka Jánossal, a hollandiai EB-n nem is játszhattam. Az EB után jött Kálmán bá’. A csapat irányításakor mindig arra törekedett, hogy megtalálja azokat az embereket, akik az ő szisztémáját, taktikáját viszonylag rövid idő alatt meg tudják tanulni és alkalmazni is a pályán. Talán ez volt az, ami hiányzott. Ezenkívül nagyon sok munka állt a háttérben, ami sikerre vezetett minket.

– Milyen élményeket adott Neked pályafutásod ezen korszaka, mennyire érezted sikeresnek ezt az időszakot?

Nagyon sok szép emlék maradt meg bennem ezalatt a négy év alatt. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, ízelítőt kaptam, hogy milyen egy világverseny, ahol mindenki a saját nemzetéért küzd, milyen egy kéthetes sorozatterhelés. Emellett pedig körbejártuk a világot, ez sem utolsó szempont. Voltak kevésbé jó időszakai is, de a kudarcokból is fel kell tudni állni és ez sikerült a csapatnak. Mindenképpen sikeresnek érzem ezt az időszakot, az a VB bronz érem és EB 5. hely nem hiábavaló. Lehetett volna jobb is, de sikeresnek sikeres volt.

Tóth Eszter Magyarország junior válogatottjában, 2012
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Mit jelent számodra a címeres mez?

Mindig megtiszteltetés felvenni. Kezdetektől az utánpótlás válogatott tagja lehetettem, egészen különleges a címeres mezt viselni, ez még egy plusz motivációt ad az embernek. Mindig azért könyörögtünk, hogy megtarthassuk a mezeinket, ebből is látszódott, hogy mindenki számára sokat jelent. Most nyáron el is jött ez a pillanat, azt mondták megérdemeljük, így megkaptuk őket, azóta is „szent” helye van. 😀

– Róth Kálmánnal mind klubszinten, mind a válogatottnál nagyon sokat dolgoztál együtt, most is ő az edződ Veszprémben. Néhány mondatban miként lehet őt, valamint az általa irányított csapatokat jellemezni?

14 éves korom óta edzek vele, valóban sokat dolgoztunk együtt. Kálmán bá’ egy olyan edző, aki nagy szaktudással és rengeteg tapasztalattal rendelkezik. Ha lát valakiben egy kis fantáziát, addig nem adja fel amíg egy jó, vagy klasszis játékost nem csinál belőle. Ami a csapataira jellemző a küzdeni tudás, kemény védekezés, abból egy gyors, jól megszervezett lerohanó játék. A játékosok sosem adják fel és mindig győzelemre éhesek. Van egy elképzelése a kézilabdáról és abba próbálja beleépíteni az embereket. Nagyon szigorú edző, de emellett jó-humorú… Szerintem mindkettőre szükség van egy csapatnál. 😀

– Ezért mit kaptál tőle? 😀
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=476685889014621&set=a.478169268866283.93192768.269811909702021&type=3&theater

Semmit, mert nem látta és nem is nagyon mutogatom neki 😀 De talán egyszer előhívatom és megkapja tőlem. 😀

– A Győri ETO felnőttcsapatában nagyon fiatalon bemutatkozhattál az élvonalban, BL-ben is játszottál. Ezeket a „mérföldköveket” mekkora élmény volt átélni?

Kisiskolás korom óta erről álmodtam. Olyan élmény, ami megfogalmazhatatlan. Mikor az első gólomat lőttem a BL-ben, napokig nem bírtam aludni. Az élvonalban pedig folyamatosan kis lépcsőfokokat kell megtenni. Először még csak csapatba kerülésről van szó, aztán már kap 5 percet, aztán 15-öt és így tovább. Emiatt folyamatosan új élményekkel gazdagodik az ember, arról nem is beszélve, hogy a csapattársaink a példaképeink is egyben, velük együtt léphetünk pályára.

Tóth Eszter a Győri Audi ETO KC felnőtt csapatában, 2012
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Ősztől a Veszprém színeiben a felnőtt élvonalban indulhattatok a korábban az NB1B-ben bajnoki címet szerző győri junior-csapattal. Az első NB1-es bajnoki előtt milyen hangulatban készültetek erre a megmérettetésre?

Az NB1/B-t megnyerve tudtuk, hogy elindulhatunk az első osztályban, viszont nem úgy, ahogy ezt a klub szerette volna. Ennek ellenére nem foglalkoztunk a külső körülményekkel. Nekünk az volt a fontos, hogy az élvonalban játszhatunk, bemutatkozhatunk. Nagyon izgultunk az első meccs előtt, végig egy gombóc volt mindenkinek a torkában. Különleges élmény volt az biztos, mert lehet, hogy egy-kettőnknek nem ez volt élete első NB1-es meccse, de meghatározó játékosként biztosan ez volt az. Megbeszéltük, hogy nincs veszteni valónk, az ellenfeleknek viszont van.

– Néhány forduló után a váratlan jó szerepléssel egyre nagyobb respektet szereztetek. Ez az ellenfelek felkeményedett védekezésében is érezhető volt a pályán?

Igen, egyértelműen érezhető, bár az elején is keményen védekeztek ellenünk, hiszen magas átlövőkkel rendelkezünk és rájuk azért ki kell lépni. Lehetett érezni, hogy az ellenfelek már nem néznek le minket, ami jó érzéssel tölt el, mert ezt mi magunknak harcoltuk ki.

– A gyakorlatban hogyan épül fel a hetetek Győr és Veszprém között ingázva?

Minden nap Győrben edzünk, hiszen van aki iskolába jár még, csak a meccsnapokon utazunk le Veszprémbe és utána jövünk is haza. Kicsit fárasztó az állandó utazás, de szerencsére nem olyan nagy táv.

Tóth Eszter a Veszprém Barabás Duna Takarék KC csapatában, 2012
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Melyik őszi meccsetek sikerült legjobban, ill. a legkevésbé jól?

Talán a Siófok elleni meccsünket tudnám kiemelni, bár mindegyik megnyert meccsünk számunkra a legjobbnak számít. Megmutattuk, hogy szinte a lehető legmélyebbről fel tudunk állni és amit korábban is említettem, nem adjuk fel. Már kilenc góllal is vezetett a Siófok, de végül egy góllal mi nyertünk, a második félidőben csak 5 gólt kaptunk! Régóta együtt vagyunk ezzel a csapattal és emlékszem, hogy ugyanezt véghezvittük az ifi korosztályban is, a Fehérvár ellen. Persze az teljesen más szint, de az, hogy megcsináltuk ezt az NBI-ben, arra mindenki felkapta a fejét.
Legkevésbé sikeres a kiskunhalasi meccsünk volt, amit egy kicsivel bátrabb és jobb játékkal meg tudtunk volna nyerni. Az őszi szezonból ez az egyetlen meccs, amit a többi mellett be kellett volna húznunk.

– Ha nem úgy sikerül egy-egy meccs, ahogy eltervezted, mikből merítesz erőt a jobb folytatásra?

Eléggé magam alatt szoktam lenni olyankor, nehezen alszom el, de apukám mindig azt tanította, hogy holnap új nap van és akkor már lehet javítani. A rosszat el kell felejteni, ami hasznos abból pedig tanulni kell. Ha egy világbajnokságon történik ilyen, ott sokkal nehezebb erőt meríteni, mert naponta vannak meccsek és frissek az élmények, viszont az itthoni bajnokságban általában van rá egy heted.

– Miket köszönhetsz a sportnak, amiért biztosan egész életedben hálás leszel?

Megtanultam csapatban játszani, amiből profitálhatok a pályán kívüli életben is. Megtanultam, hogy munka nélkül semmire sem lehet vinni, és megtanultam beosztani az időmet, felállítani egy fontossági sorrendet, hogy mindenre maradjon időm. A sportnak köszönhetően nagyon sok barátra találtam.

– Másodosztályú felnőtt, ill. NBI felnőtt és junior bajnok lettél, junior vb-bronzérmet is szereztél, illetve az ősz óta az NBI felnőttben is vezéregyénisége vagy csapatodnak, az országos góllövőlistán is a nagyon előkelő 7. helyen állsz. Mennyire vagy elégedett a napokban véget érő 2012-es évvel?

Úgy gondolom, hogy elégedett lehetek ezzel az évvel, sikerekben gazdag volt. Az NBI/B, NBI juniort és felnőttet is “csont nélkül” nyertünk. A világbajnokságon szerzett bronzérem egy örök emlék marad, és persze az első élvonalbeli idényünk is. A vártnál sokkal jobban sikerült az évünk, főleg az őszi szezon, senki nem gondolta, hogy 12 pontunk lesz és hogy ilyen meccseken fogunk győzni, mert nagyon meg kell dolgozni minden egyes meccsen a pontokért. A saját teljesítményemben érzek egy kis hiányt, voltak hullámvölgyek, de mint csapat, legyen szó klubcsapatról vagy válogatottról, teljes mértékben elégedett vagyok.

Tóth Eszter a bajnoki arannyal, Kurucz Ivett és Schatzl Nadine társaságában
fotó: Fehér János (v-man.hu)

– Mit vársz a 2013-as évtől, milyen tavasz remélhető a sok sérüléssel bajlódó Veszprémtől?

Eddig sem volt könnyű dolgunk, hiszen pont 14-en vagyunk, akik csak most kezdik megszerezni első tapasztalataikat. Ráadásul az őszi szezonban is volt aki sérülten vagy betegen játszott. A tavasz ennél sokkal nehezebb lesz, mert végleg kiszálltak azok a játékosok, akik sérülten játszottak, így elég kevesen lettünk ahhoz, hogy végigbírjunk egy ilyen iramú sorozatot. [Horváth Dóra és Kurucz Ivett biztosan nem léphet pályára a tavaszi idényben műtét miatt, Palkó Fruzsina szereplése pedig egyelőre kérdéses – szerk.] Illetve most már mindenki odafigyel ránk, nem vesznek félvállról bennünket. Nagyon előre nem számolgatunk, mindig a következő meccsel foglalkozunk. Ha ott folytatjuk ahol abbahagytuk, sok meglepetés lesz tavasszal is. Szeretnénk, ha a rájátszásban a középházban tudnánk játszani. Ehhez pedig azokat a meccseket meg kell nyernünk, amelyeken mi vagyunk az esélyesebbek, és ha pluszban még erre jönnének a meglepetés győzelmek, akkor bebiztosítanánk a helyünket.

– Milyen tervekkel tekintesz a következő évekre? (Itthon, külföld). Mik a legfőbb céljaid? Te is tervezel később edzői pályára lépni?

Egyenlőre szeretnék még Magyarországon kézilabdázni és tanulni. Szeretnék meghatározó ember lenni egy olyan csapatban, amely nemzetközi kupában is megméretteti magát és szeretnék a felnőtt válogatott színeiben is pályára lépni. Lehet furcsán hangzik, de nem tervezem, hogy edző legyek a későbbiekben, ami érdekel az orvostudomány egy-két ága, főként a rehabilitáció. Inkább itt szereznék elhelyezkedni.

– Sporton kívül mivel szereted tölteni az idődet? Hol tanulsz?

Nagyon szeretek a barátaimmal lenni, filmeket nézni, olvasni, illetve a macskámmal lenni. A TF-en tanulok humán-kineziológia szakon. Ez egy eléggé ismeretlen szak, kb. 2-3 éve indították el az egyetemen. Ezzel a diplomával el lehet helyezkedni a rehabilitációban és erőnléti edzőként is. Engem ebből főleg a sportsérülésekkel kapcsolatos rehabilitáció része érdekel.

Fehér Viktor, 2012. december
Az interjú teljes egészének vagy részleteinek továbbközlése kizárólag a forrás (v-man.hu) feltüntetésével, írásbeli tájékoztatás (viktorke@gmail.com) mellett lehetséges.

Egy jó hozzászólás jó lenne