Interjú Vesztergombi Dalmával

Vesztergombi Dalma, a másodosztályban a Szentendre NKE felnőtt csapatában 16 éves kora óta kezdő jobbszélsőnek számít, és az ősz óta a magyar ifjúsági válogatottnak is alapembere. A balkezes játékos kiváló formában játszott a múlt hétvégén Szigetszentmiklóson lejátszott Európa-bajnoki selejtezőkön is, mostani interjúmban megkérdeztem Dalmát a kezdetekről és jövőbeli terveiről egyaránt.

Név: Vesztergombi Dalma
Születési idő: 1996. augusztus 16.
Klub: Szentendrei NKE
Poszt: jobbszélső

– Három selejtezőmérkőzést játszottatok múlt hétvégén Szigetszentmiklóson, milyen érzésekkel emlékszel vissza a két győzelemre és egy vereségre közel egy hét távlatából?

Nagyon jó érzés volt címeres mezben pályára lépni és még annál is jobb volt nyerni. Az utolsó nap azt hiszem fáradt és dekoncentrált volt a csapat. Kicsit csalódott voltam, ahogy mindenki, hiszen tudtuk, hogy szoros mérkőzés lesz, bíztunk benne, hogy veretlenül jutunk ki az EB-re, ugyanakkor nagyon remélem, hogy ha legközelebb összetalálkozunk velük, akkor megmutathatjuk, mi igenis jobbak vagyunk!

– A macedónok elleni mérkőzés különösen emlékezetesre sikeredett számodra, hiszen egy tucat gólt lőttél…

Nagyon motiváltak voltunk, hiszen ezen a győzelmen múlt a továbbjutásunk. A csapat együtt hangolódott a mérkőzésre, amikor leszálltunk a buszról mindenkinek jó kedve volt és a meccsre koncentrált. Sok gólt lőttem, de a helyzeteket a csapattársaimnak köszönhetem nagyrészt, én csak belőttem, amit be kellett. Helga [Németh Helga, szövetségi kapitány – szerk.] a mérkőzés elején azt mondta „lányok mindenkinek ez legyen élete legjobb meccse”, azt hiszem az a mondat mindenkire nagy hatással volt, nálam ez volt a pont az i-re.

– Milyen volt a csarnokban Horti Gábor mikrofonja előtt beszélni sok néző előtt?

Abban a pillanatban nem nagyon fogtam fel a helyzetet, nagyon örültem, hogy nyertünk és kijutottunk az Eb-re, jó érzés volt látni, hogy büszkék rám a csapattársaim és a családom. Horti Gábort egy elég megosztó személyiségnek tartom, engem mondjuk nagyon szórakoztat, hallottam őt már strandkézin és a tv-ben is, sokat sírtam a nevetéstől miatta, tehát mindenképp emlékezetes marad számomra az a kis interjú, még ha akkor annyira nem is voltam ott fejben.

Vesztergombi Dalma és Horti Gábor
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Mik ennek a válogatottnak a jellemzői, erősségei? Mennyi ideje dolgoztok együtt?

Nem sok ideje dolgozunk együtt, talán októberben volt az első összetartás. A csapat egy része azért ismerte már egymást a serdülőválogatottból, én személy szerint új voltam. A rövid idő ellenére szerintem nagyon jól összekovácsolódott a csapat, jó hangulatban telnek az edzések. Amit mindenképpen erősségünknek tartok az az, hogy akárki akármikor lép fel a pályára, az fel tudja venni a meccs ritmusát és folytatni tudja ott, ahol az előtte játszó játékos abbahagyta. Bízom benne, hogy augusztusig még jobban összeszokunk és ezáltal eredményesek leszünk az Európa-bajnokságon.

Vesztergombi Dalma az ifjúsági válogatottban
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Egyedüliként a csapatból NB1/B-ben szerepelsz, emiatt érzel-e hátrányt valamelyest?

Egyáltalán nem érzek hátrányt, szerintem így még nagyobb dolog bekerülni egy válogatottba. Eddig egész jól megálltam a helyem, de szeretném lassan NB1-ben folytatni a pályafutásom, kaptam pár ajánlatot, igyekszem okosan dönteni.

– Jártál már a Hypo NÖ csapatánál is, mégsem maradtál ott. Miért, és milyen emlékeid vannak erről?

Az egy teljesen más világ. Akármikor mentem ki akár edzeni, akár játszani, mindig jól éreztem magam és feltöltődtem velük, nagyon befogadó társaság és elég jó csapat. Kicsi voltam még, amikor megkerestek, 14 éves és nem akartam még elszakadni itthonról és egy tök másik országba költözni, féltem is kicsit tőle. Plusz a kinti bajnokság nem túl erős, a Hypo jó, de a mezőny gyenge, itthon több lehetőségem van a fejlődésre szerintem, de attól függetlenül járok velük kupákra, itthon játszottam Ferenczy kupán Hypo színekbe, Makarskán is többszörös kupagyőztesek vagyunk, mindig nagy élmény velük játszani!

– Mik a terveid a közeljövőre, az élvonalba igazolás mennyire vonz?

Ahogy korábban is említettem, szeretnék NB1-be igazolni. Kaptam a selejtező után pár ajánlatot, van is olyan, amelyik érdekel és amelyiken gondolkodok, próbálok olyan csapatot választani, amelyik a fejlődésem szempontjából a legjobb lehet nekem.

Vesztergombi Dalma a Szentendre NKE csapatában
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Szokásos kérdés, mikor és minek hatására kezdted a sportot? Mik a legfőbb céljaid?

5-6 évig versenyszerűen úsztam a Jövő SC-ben és elég tehetségesnek bizonyultam, de kaptam egy edzőt, aki nagyon sokszor elég megalázóan viselkedett velem, ezért abbahagytam. Persze apukám ennek nagyon nem örült, és reggelente elvitt futni, ő persze biciklivel jött mellettem. Bal kezes is vagyok ugye és sokat tudtam futni, ezért kérdezte, hogy mi lenne ha elkezdenék kézizni, engem meg nagyon érdekelt és így lementem az ASI DSE-hez edzésre, ahol nagyon megtetszett a sport és azóta el se tudom képzelni nélküle az életem. Minél magasabb szintre eljutni, később pedig a felnőtt válogatott tagja lenni.

– Van-e, volt-e gyerekként példaképed? Kit tartasz a legjobb női jobbszélsőnek?

Női kézilabdát szinte egyáltalán nem nézek, így erre nem igazán tudok választ adni. Példakép. Hát ez egy érdekes dolog, vannak, akiknek elájulok a játékától és szeretnék eljutni odáig, mint ők, de soha nem mások példáját követem, szeretnék egyedit alkotni és sok más embernek a példaképe lenni. Akik lenyűgöznek, az pl. Abalo vagy Victor Tomas. Ezek elég ismert nevek, zseniális játékosok.

– Eddig melyik eredményedre vagy legbüszkébb? Legemlékezetesebb meccsed?

A makarskai eredményeimre a Hypoval. Hihetetlen érzés, amikor meghatározó játékos vagy egy meccsen egy tök idegen csapatban, ilyen volt például az első döntőnk Makarskán. A legemlékezetesebb mégis itthon volt, a tavalyi évben a kispest junior ellen, amit ugye azok a csapattársaim alkottak, akikkel együtt nőttem fel. Nagyon izgultam a meccs előtt és ha én izgulok, akkor általában rosszul játszom, sokat hibázok. Viszont akkor mégis legyőztem ezt az izgalmat, megnyertük a meccset és lőttem 9 gólt, annak a mérkőzésnek a mai napig minden pillanata itt van a szemem előtt.

Vesztergombi Dalma a Szentendre NKE csapatában
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

– Kézilabda mellett van-e esetleg valami érdekesebb hobbid, mit csinálsz szívesen kevés szabadidődben?

Nem igazán, általában ha van időm, akkor a barátaimmal vagyok. Mindig vannak különböző őrületeim, de azok csak 1-2 napig tartanak és találok újat. A kézilabdán és a barátaimon kívül kevés állandó dolog van az életemben, mindig kitalálok valamit, hogy ne legyen túl monoton. Soha nem unatkozom és szabadidőmben keveset vagyok itthon, állandóan megyek, soha nem állok meg, képtelen vagyok egy helyben ülni, de állandó hobbim nem igazán van.

– Hol tanulsz, és itt mik a terveid?

Jelenleg a Csik Ferenc Gimnáziumba járok, szeretnék leérettségizni és végigvinni a sulit. Valamilyen szinten támogatják a sportot, elvégre ez egy sporttagozatos iskola, azért vannak dolgok, amiket nem igazán tartottak be abból, amit ígértek. Mondjuk ez szerintem máshol se működhet másképp. Van még pár évem itt, gyorsan elballagok és túl vagyok rajta. 🙂

Vesztergombi Dalma az ifjúsági válogatottban
fotó: Fehér Viktor (v-man.hu)

Fehér Viktor, 2013. március
Az interjú teljes egészének vagy részleteinek továbbközlése kizárólag a forrás (v-man.hu) feltüntetésével, írásbeli tájékoztatás (viktorke@gmail.com) mellett lehetséges.

Egy jó hozzászólás jó lenne