Névjegy

Fehér Viktor (V-Man)

v-man.hu – a világháló talán legnagyobb női kézilabda fotó archívuma, folyamatosan frissülő tartalommal, bőven túl az 1000. képgalérián!
(női) kézilabdafotók az ifjúsági bajnokságtól a Bajnokok Ligájáig

Elérhetőségek: viktorke@gmail.com, 06 20 446 4850

Rövid élettörténetem és a kézilabda

1978-ban születtem Gödöllőn, de a Pest megyei településen, Bagon laktam mindig is. Születésemtől fogva izomsorvadásom van, ami miatt még tíz éves korom előtt kerekesszékbe kényszerültem. Ennek a betegségnek a jellegzetessége a fokozatos állapotromlás, gyermekként rengeteg olyan dolgot meg tudtam csinálni, amit ma sajnos már segítség nélkül egyáltalán nem. (Nem kell nagy dolgokra gondolni, olyan hétköznapi cselekvések, amik másoknak fel sem tűnnek – pl. villany felkapcsolása, leejtett dolgok felvétele stb.)

Mindig is rendkívüli érdeklődést tanúsítottam az élsport iránt, annak ellenére (vagy talán épp ezért még inkább), hogy én magam nem tudtam ilyen ‘játékban’ részt venni. Általános iskolás koromban úgy gondoltam sportriporter leszek majd, kockásfüzetbe vezettem a focibajnokság eredményeit, bújtam a Népsportot. Elég későn, 18 éves koromban volt lehetőségem először NB1-es futballmeccset látni élőben, méghozzá a Honvéd stadionjában jártam, sőt még bérletet is kaptam az akkori klubvezetéstől 🙂 Igazából nagyon jól éreztem magam a meccseken, mégis egy másik sportág vált később életemet meghatározó szenvedélyemmé.

A kézilabdát a 95-ös vb és a 96-os olimpia óta követem figyelemmel, de sokáig csak televízión keresztül néztem, majd a 2000-es évek elejétől már „élőben” is jártam meccsekre. Először egy Ferencváros-Dunaferr mérkőzésen voltam, Bakonyi-Kárpáti Péter barátom szíves invitálására, aminek hangulata magával ragadott. Később egyre több csarnokot felfedeztem országszerte, de még Horvátországban is jártam kézilabda meccs miatt.
Nagy élmény volt számomra a 2004-es Európa Bajnokság, amelynek hazánk adott otthont és a győri helyszínen élőben láttam a csoportmeccseket, majd Budapesten a helyosztókat is. Szintén emlékezetes helyszíni élmény volt a Cornexi EHF-győzelme a sokkal esélyesebb Győr ellen, vagy épp az FTC bajnoki címének ünneplése.

A fotózás

Egy hobbiként indult, 2004-ben, amikor megvásároltam első digitális gépemet, és amivel kézilabda meccseken is próbálkoztam a pálya szélén ülve. Mivel ez egy kis kezdő gép volt, csak bizonyos korlátok között tudtam használni, így az „igazi” fotózás 2006 májusában kezdődött, amikor sikerült egy tükörreflexes gépet vennem. Ezeket a fotókat az interneten is elkezdtem publikálni, amihez saját honlapot készítettem, a v-man.hu címen érhető el (ezt olvassa épp a kedves látogató :)). Fotóimnak köszönhetően sok kapcsolatot sikerült kialakítani és barátságot kötni.

2007-ben felvételt nyertem a Magyar Sportújságírók Szövetségébe.

“Nem csak a nagyok számítanak”

A kézilabda fotózás során mindig is fontos volt számomra az értékteremtő szándék. Jó érzés megtapasztalni, ha valakinek fotóimmal örömet szerzek, emellett pár év elteltével érdekes visszanézni a régi fotókat, ahol a mára ismertté vált, vagy akár már szinte elfeledett arcokat idézhetünk fel. Korán észrevettem, hogy míg egy-egy rangos meccsen alig férnek el a fotósok a rendelkezésre álló helyeken, a kevésbé ismert csapatok összecsapásain, vagy az utánpótlás meccsein alig dolgoznak fotósok, pedig ezeken a meccseken is hatalmas csatákat és rengeteg érzelmet lehet megörökíteni. “Kisebb csapatok” meccseire már a kezdetektől fogva jártam fotózni, majd az utóbbi 3-4 évben rendszeresen elmentem már az általában a felnőtt bajnokik előtt lejátszott utánpótlás meccsekre is, valamint anyagi lehetőségeimhez mérten próbáltam az utánpótlás válogatottak itthoni mérkőzéseire is eljutni.

Kiállításaim

2008 szeptemberében volt első fotókiállításom, melynek a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központ adott otthont.

2012 márciusában a székesfehérvári Aranybulla Könyvtárban került kiállításra “Lányok a pályán” című tárlatom, melyet áprilisban Seregélyesen is látogathattak az érdeklődők.

2012 májusában Gödöllőn a Művészetek Házában “Lányok küzdelme és öröme” címmel került bemutatásra eddigi legnagyobb kiállításom.

Médiamegjelenések munkásságomról

2008. szeptember

a handball.hu beszámolója első kiállításomról:
“Egy kiállítás képei”

2011. szeptember

a handball.hu (Lőkös Zsolt) interjúja velem:
“Most a kézisek szurkolhatnak V-Man-nek

2011. november

DIGI Sport, Reggeli Start című műsorában Csisztu Zsuzsa vendége voltam:
“800 női kézilabdamérkőzés fotósa” (video)

2012. március

Beszámolók székesfehérvári kiállításomról:
fkc.hu – „Lányok a pályán”
hir24.hu – A lányok a fotós szemével
szekesfehervar.hu – Lányok a pályán: Fehér Viktor kézilabdás fotóiból nyílt kiállítás
fehervar.tv – Kiállításon V-Man képei (video)
parasportpress.eu – V-man: Lányok a pályán (video)

2012. május

Beszámolók gödöllői kiállításomról:
veresi-tv.hu – FOTÓKIÁLLÍTÁS KÉZIS LÁNYOKRÓL (video)
Sport Klub televízió anyaga rólam: Kicsoda V-Man? (video)

2012. június

Bagi Hírlap: “Lányok küzdelme és öröme” (12. oldal)
Régió Plusz televízió riportja velem a “Porta” c. műsor 51. adásában (video)

2016. április

Minden, ami sport: V-Man, a kerkesszékes sportfotós

Egy jó hozzászólás jó lenne